368.media

Генерал-майор Назаров відсудив 1,5 млн гривень компенсації за кримінальне переслідування

Генерал-майор Віктор Назаров добився задоволення позову щодо стягнення моральної шкоди за кримінальне переслідування. Про це редакція дізналася з Павлоградського суду Дніпропетровської області.

У червні 2014 року сепаратисти «ЛНР» збили український військовий літак, який прямував із Дніпра до оточеного аеропорту Луганська. На ньому загинуло 40 військовослужбовців і 9 членів екіпажу. За версією обвинувачення, Назаров мав дані про те, що літак намагатимуться збити і повинен був скасувати політ. Верховний суд 21 травня 2021 року дійшов висновку що Назаров діяв в умовах виправданого ризику і переслідуючи важливу суспільну-корисну ціль — відстояти військовий об’єкт.

Адвокат Назарова пред’явила позов до Офісу генерального прокурора і Державної казначейської служби про відшкодування шкоди, завданої незаконними діями прокуратури. У позові зазначається, що генерал незаконно перебував під кримінальним переслідуванням з листопада 2014 року до  травня 2021 року, а більше 78 місяців. За період слідства та суду він та його рідні зазнали душевних страждань. У ЗМІ ще до вироку суду поширено інформацію, яка дискредитувала офіцера.

Окрім того, Назаров стверджував, що через кримінальну справу не міг реалізувати своє просування по службі, оскільки майже п’ять років, не будучи відстороненим від посади, здійснював повноваження першого заступника Генерального штабу ЗСУ, і його кандидатура хоч і була погоджена Президентом, проте він так і не був призначений на цю посаду.

У позовній заяві моральну шкоду оцінили у понад 3 млн гривень. Позивач  надав до суду висновок соціально-психологічного дослідження моральної шкоди потерпілого (громадська експертиза),  що проводилось ГО «Спілка фахівців соціологічних та психологічних досліджень». Із висновку вбачається, що моральна шкода Назарову оцінюється в 1,8 млн гривень.

Визначаючи розмір моральної шкоди суд, врахував, що Назаров є кваліфікованим професійним воєнним високопосадовцем, його характеристики, факт знаходження під слідством і судом під час виконання службових обов’язків. Тому суд вважає, що мінімальний розмір моральної шкоди підлягає збільшенню в три рази. Крім того, враховуючи особисті психологічні особливості Назарова, суд вважає, що загальний розмір моральної шкоди підлягає збільшенню на 10%.

Суд дійшов до того, що сума моральної компенсації становитиме 1,54 млн гривень. Назаров ще просив суд стягнути йому упущену вигоду у розмірі 268 тис.гривень. Він вважає, що саме через кримінальне провадження його не призначено на постійний час на посаду першого заступника Генерального штабу ЗСУ, на якій він міг би отримувати вищу зарплату, хоча його кандидатуру вже було погоджено Президентом.

Відповідно до копії довідки, генерал-майору Назарову за період з 6 січня 2015 року по 22 травня 2019-го виплачувалося грошове забезпечення із як тимчасово виконуючому обов’язки. Але цю забаганку суд не задовільнив, так як Назаров від виконання роботи не відсторонявся, отже, він не має права на відшкодування упущеної вигоди.

Exit mobile version