368.media

Нацполіція встановила російських десантників, котрі катували українців в Ірпені

Нацполіція оголосила підозри трьом російським військовослужбовцям у порушенні законів та звичаїв війни під час окупації Ірпеня Київської області. Тексти підозр оприлюднено на сайті Офісу генпрокурора.

Йдеться про події у ЖК «Зелений будинок на Мечникова» у березні.Підозрюваний  Нікіта Тайбахтін, військовослужбовець 31-ї окремої десантно-штурмової бригади перевіряв мобільний телефон місцевої жительки й став звинувачувати жінку в тому, що її сини служать у ЗСУ. Щоб отримати від неї інформацію про синів, солдат вдався до психічного катування. Він притискав жінці до лоба ствол автомата і погрожував убивством. Палець солдата знаходився на спусковому гачку і погрози потерпіла сприймала як реальні.

Ще один підозрюваний —  молодший сержант Олександр Тимофєєв, механік-водій  234-го гвардійського десантно-штурмового полку.  Тимофєєв звинуватив мешканця ЖК «Зелений будинок на Мечникова» у співпраці з ЗСУ, направив у його бік ствол автомата і пригрозив вбивством. Потерпілий —  син жінки, яку кількома днями раніше психологічно мучив Тайбахтін. Погрози вбивством відбувалися на очах матері й вона благала окупанта не позбавляти життя її сина. Побачивши, що росіянин не реагує, жінка підійшла та обійняла сина, прикривши його своїм тілом, почала з ним прощатися.  Тимофєєв приклав ствол до спини жінки і сказав, що має намір стріляти, вкотре вдаючись до психічного катування мирного населення.

Серед підозрюваних також Сергій Карасьов зі Пскова, командир 31-ї окремої десантно-штурмової бригади. За версією слідства, Карасьов причетний до щонайменше двох злочинів, в тому числі вбивства цивільного.

Того ж дня Карасьов запропонував мешканцям ЖК без зламу вхідних дверей віддати російським солдатам подушки і покривала для ночівлі. Одна з мешканців, бажаючи уникнути руйнування, погодилась дати речі. Жінка пішла до своєї квартири у супроводі Карасьова. Господиня відчинила двері й при спробі увійти у квартиру першою, зіткнулася із вибухом агресії російського командира. Карасьов схопив її за голову, вирвавши жмут волосся. А потім вдарив потерпілу прикладом зброї по обличчю, вибивши та пошкодивши частину зубів.

Приблизно в той же час росіяни з метою виявлення патріотично налаштованих мешканців змусили усіх людей із ЖК вийти у двір для перевірки. На зборах усім звеліли переміститися в одне місце укриття, а саме до банного комплексу «Пар і віник», що знаходиться у цокольному поверсі житлового будинку.

Згодом окупантам від місцевих стало відомо, що один із їх сусідів залишається у квартирі і не виходив для перевірки. Солдати знайшли цього чоловіка і запропонували решті мешканців узяти його до себе в банний комплекс, але ті начебто відмовилися. Після цього Карасьов відвів чоловіка за будинок до дитячого майданчику і вбив пострілом у голову.

Exit mobile version