368.media

НАБУ зобов’язали почати справу про розкрадання коштів при будівництві сховища ядерного палива

Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ внести відомості до ЄРДР за підозрою директора з нових ядерних установок відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Шейка, котрий за хабар у 5 млн  гривень сприяв розкраданню бюджетних коштів під час будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України. Про це редакції 368.media  стало відомо з ухвали суду у справі № 991/4048/22.

За версією слідства, Юрій Шейко за хабар забезпечив перемогу ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» у тендері на будівництво Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України. Згідно з укладеним договору компанія-підрядник зобов’язувалась виконати роботи за 928 млн гривень.

Втім, Шейко допустив неналежне виконання договору та розтрату бюджетних коштів, виплачених як аванс.

Зокрема, 17 грудня 2019 року компанія отримала 53,56 млн гривень авансу на закупівлю обладнання систем фізичного захисту та радіаційного контролю. Згідно з умовами договору, генеральний підрядник повинен погасити авансовий платіж протягом 180 календарних днів, що не було зроблено. При цьому, 87,2% отриманої суми були перекинуті на рахунок підконтрольного підприємства ПрАТ «Укренергомонтаж».

Юрій Шейка продовжив забезпечувати сплату авансових платежів навіть у період, коли фактично роботи на будівельному майданчику припинилися, а неспроможність виконати договірні зобов`язання генеральним підрядником була очевидною. Відтак державі було завдано збитків на суму 70,42 млн гривень.

Відтак йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.4 ст.368 КК.

9 вересня 2022 року ДП «НАЕК «Енергоатом» поштою направило до НАБУ заяву про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК, а саме про розтрату державних коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Втім відомості про неї не були внесені до ЄРДР.

ВАКС зобов’язав НАБУ внести відомості про вчинення кримінального правопорушення директором з нових ядерних установок Відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрієм Шейком.

Exit mobile version