368.media

ВАКС почав розгляд справи олігарха, який підкупив голову «Укравтодору»

Вищий антикорупційний суд призначив дату підготовчого засідання у справі за обвинуваченням власника компанії «Альтком» Олександра Тісленка, котрий за версією слідства передав хабар керівнику «Укравтодору» Славоміру Новаку. Про це редакції 368.media   стало відомо з ухвали суду № 991/4089/22.

Призначити підготовче судове засідання у кримінальному провадженні №52021000000000446 від 15.09.2021 за обвинуваченням Олександра Тісленка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.369 КК України та щодо юридичної особи — ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком». Ухвала

У ході першого слухання колегія суддів, визначена повторним автоматизованим розподілом справи, подала самовідвід. Раніше вони брали участь у кримінальному провадженні під час досудового розслідування. У підготовче судове засідання обвинувачений, захисники та представники ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» не прибули, про дату час та місце підготовчого засідання були повідомлені належним чином. Судді підтримали заяви про свій самовідвід. Тепер справа пішла до канцелярії, щоб визначити новий склад колегії.

Нагадаємо, САП висунула Тисленку підозру у наданні хабара для в.о. керівника «Укравтодору» Славомиру Новаку через їх спільного знайомого Яцека Палюха. Відповідно до домовленості у Польщі мало бути засноване підприємство, статутний капітал якого мав наповнити «Альтком», при цьому частку в 50% записали б на Палюха. Новак планував після звільнення з посади в Україні стати головою наглядової ради цього підприємства. Слідство встановило чотири епізоди вручення неправомірної вигоди — як у готівковому, так і безготівковому вигляді.

Так, у 2017-2018 роках дві кіпрські компанії, які, за даними слідства, пов’язані з Тисленком, здійснили два платежі у розмірі 20,2 тис. євро та 50 тис. євро на особистий рахунок Палюха «за консультаційні послуги».

Надалі, за свідченнями Палюха, у листопаді 2018 року у Варшаві Тисленко передав йому 275 тис. доларів. Після цього Палюх у месенджері WhatsApp написав Новаку про те, що кошти у нього. За його свідченнями, це викликало обурення Новака, оскільки він домовлявся про суму 300 тис. доларів так званого «абонементу» щорічно, і Тисленко не виконав своїх зобов’язань.

Надалі, у січні 2019 року у Кракові Тисленко передав 300 тис. доларів. Обидві зустрічі відбулися за участю співвласника «ФПГ Альтком» — Сергія Павличева.

Як зазначив прокурор, дати надання хабарів збігаються з діями, які Новак вчиняв на користь «Альтком» щодо виплати коштів та пролонгації договору щодо реконструкції автодороги М05 Київ—Одеса.

Тисленко та адвокати стверджували, що насправді з Палюхом домовлялися про консультаційні послуги. Також Тисленко заявив, що «у мене зі Славомиром були дружні, людські стосунки. І його прохання було до мене щодо його працевлаштування — познайомити його із провідними бізнесменами України. Не працювати на мене, зі мною чи разом, а познайомити… із більш значущими».

 

Exit mobile version