368.media

ВАКС відмовився зняти арешт з майна у справі про хабар Гройсману

Вищий антикорупційний суд відмовився зняти арешт з майна, котре було арештовано та передано в управління АРМА у справі про передачу хабаря колишньому Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману. Про це редакції  368.media стало відомо з матеріалів кримінальної справи № 52020000000000653 по  ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК.

За версією слідства, у грудні 2017 року прем`єр-міністр Володимир Гройсман отримав від нардепа Максима Микитася хабар у вигляді майнових прав на нерухомість у житловому комплексі «Аристократ». Майнові права на нерухомість було оформлено на особу-посередника.

15 грудня 2020 року вказана нерухомість постановою детектива НАБУ визнано речовим доказом.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 24 грудня 2020 на вказане майно накладено арешт, шляхом заборони його відчуження, користування та розпорядження. Також, згідно з рішенням суду, арештоване майно передали в управління АРМА.  У жовтні цього року ВАКС відмовив у задоволенні клопотання адвоката, про скасування арешту на групу нежитлових приміщень, а також паркомісця.

Нагадаємо, кримінальну справу № 52020000000000653 порушили 20 жовтня 2020 року за фактом розкрадання майна Національної гвардії України.

Згідно з матеріалами справи екс-командувач Національної гвардії України Юрій Аллеров та генеральний директор ТОВ «Укрбуд Девелопмент» Максим Микитась, а також група їх спільників, шляхом укладання правочинів заволоділи на користь ТОВ «Укрбуд Девелопмент» державним майном вартістю 81,63 млн гривень.

Як встановило слідство, у 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України, котре в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії України та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько гектара в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва, біля станції метро «Червоний хутір».

Власне збитки у розмірі 81,63 млн гривень полягають у різниці між ринковою вартістю частки Нацгвардії в ЖК «Аристократ» та ринковою вартістю квартир, фактично достроково отриманих за актами-приймання передачі в житлових комплексах «Оберіг» і «Казка».

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ здійснюють із грудня 2017 року. 4 травня 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у вчиненні злочинів екс-командувачу Національної гвардії, колишньому народному депутату Максиму Микитась та низці посадовців компанії-забудовниці, які є підозрюваними у заволодінні майном Національної гвардії України на 81,64 млн гривень.

Окрім того, у ході досудового розслідування детективи встановили нові епізоди незаконної діяльності цих осіб.
Зокрема, здобуто докази отримання екс-командувачем Нацгвардії хабаря за вчинення дій в інтересах компанії-забудовниці. Йдеться про 125 тис. доларів готівки, які він в подальшому розподілив між собою та заступником начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ.

Exit mobile version