368.media

Адвокати ексголови «Юніон Стандарт Банка» намагались притягти прокурора до відповідальності

Прокурора Офісу Генерального прокурора Айка Петросяна намагалися притягти до відповідальності за можливе незаконне оголошення у розшук колишнього голови спостережної ради ПАТ «Юніон Стандарт Банк» Євгена Дзюби. Про це редакція 368.media   дізналася з рішення КДКП.

У 2015 році  банк визнали неплатоспроможним, а у 2019 році взагалі ліквідований. А деякі з топ-менеджерів банку у різний час стали фігурантами кримінальних проваджень. Зокрема, Євгена Дзюбу було “повідомлено” про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу.

У листопаді 2020 року банкір був оголошений у розшук, а 18 березня 2021 року він був затриманий у Польщі та взятий під варту строком до 22 грудня 2021 року для забезпечення процедури екстрадиції та видачі Україні.

Втім, адвокати зразу ж зазначили, що їх клієнт був повідомлений про підозру неналежним чином — копію повідомлення про підозру у 2020 році просто залишили на місці після обшуку в одеській квартирі, де мешкав банкір. А оголошення банкіра у міжнародний розшук було, на їх думку, взагалі безпідставним і призвело лише до порушення конституційних прав громадянина та незаконного утримання банкіра під вартою на території Республіки Польща упродовж 9 місяців.

У підсумку, добитися екстрадиції банкіра Офісу Генпрокурора не вдалося, оскільки у жовтні 2021 року Печерський райсуд Києва та Київський апеляційний суд визнали повідомлення про підозру незаконним у зв’язку із недотриманням порядку оголошення підозри.

Постановою VIII відділу кримінального окружного суду Варшави від 22 грудня 2021 року ухвалено рішення про звільнення банкіра з-під варти у зв’язку зі зміною обставин та скасуванням запобіжного заходу. Втім, у липні 2022 року Київський апеляційний суд переглянув рішення Печерського райсуду та все ж обрав Євгену Дзюбі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як зазначив на свій захист прокурор , у 2020 році копії повідомлення про підозру були направлені за допомогою засобів поштового зв’язку на усі відомі органу досудового розслідування адреси щодо місця проживання чи реєстрації банкіра. Крім того, копію повідомлення про підозру під час дозволеного судом обшуку залишено слідчим у квартирі, визначеній як місце проживання підозрюваного та його дружини, а також вручено представнику житлово-експлуатаційної організації за місцем проживання підозрюваного в одному з ОСББ для передачі підозрюваному при його прибутті за місцем проживання.

Прокурор також додав, що попри скасування судом повідомлення про підозру, чинний КПК України не позбавляє можливості прокурора повідомити ще раз цій особі про підозру у вчиненні того ж самого злочину.

Айк Петросян також надав ухвалу  суду, якою було задоволено клопотання про обрання запобіжного заходу та обрання Євгену Дзюбі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Вивчивши позицій сторін, кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку про відсутність в діях Айка Петросяна складу дисциплінарного проступку під час здійснення процесуального керівництва у відповідному кримінальному провадженні.

У КДКП зазначили, що рішеннями судів не констатується, що порушення закону, прав чи свобод людини і громадянина допущено саме прокурором. Як зазначено у рішеннях судів, правила повідомлення особі про підозру недотримано іншим суб’єктом (органом досудового розслідування), а саме слідчим управлінням Нацполіції. Дисциплінарна справа прокурора  була закрита.

Exit mobile version