368.media

Прокурора САП покарали за недбалість

На прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Сергія Подгорця наклали покарання за неналежне виконання службових обов’язків. Про це редакція 368.media   дізналася з рішення КДКП.

ВАКС у вересні 2021 року виправдав ексчиновницю Волинської ОДА, котру звинувачували в зловживанні службовим становищем у 2015 році при будівництві оборонних споруд на лінії розмежування у Донецькій області.  За данними обвинувачення, чиновниця начебто з корисливих міркувань погодила коригування проектно-кошторисної документації: щоб замість монолітних залізобетонних конструкцій (потернів), які не завод не встигав виготовляти, при будівництві фортифікацій використовувались 20-ти футові морські контейнери.

Суд дійшов висновку, що це було виправдано з урахуванням стислих строків будівництва в умовах військової агресії проти України і внесення змін до проекту Інженерних споруд було наперед погоджено Міноборони та не потребувало повторної процедури погодження. Через п’ять днів текст вироку надійшов до антикорупційної прокуратури. Старший групи прокурорів, ознайомившись із вироком, доручив прокурору Подгорцю, який представляв справу в суді, подати апеляцію. Але Подгорець спочатку пішов у відпустку на чотири днів і тільки 20 жовтня подав апеляцію.

Апеляційна палата ВАКС відмовила в оскарженні вироку, оскільки 30-денний строк пропустили. Доводи прокурора про перебування його у відпустці під час перебігу строку апеляційного оскарження суд не врахував як поважну причину, вказуючи, що апеляцію могли подати інші прокурори з групи прокурорів у даній справі. Таку позицію підтримав і Верховний суд.

Подгорець повідомив, що не погоджувався із керівництвом САП та старшим групи прокурорів у цьому кримінальному провадженні щодо необхідності оскарження ухваленого вироку. На його думку, виправдувальний вирок був обґрунтованим та законним. Раніше він і виконувач обов’язків керівника САП Грищук підписалися у висновку, в якому йшлося про необхідність внесення апеляційної скарги. Тепер Подгорець пояснював, що у висновку йшлося про наявність формальних для оскарження і це не відображало його позиції щодо обґрунтованості судового рішення.

Водночас прокурор Подгорець запевняв, що, попри своє ставлення до вироку, не мав наміру умисно порушити строки апеляції. Але визнав, що усвідомлював факт сплину строків для апеляції і тому клопотав про їх поновлення. Направлення апеляційної скарги поза межами строків обґрунтував перебуванням його та старшого групи прокурорів у відпустці, про що зазначав у клопотанні про поновлення строку апеляційного оскарження.

У підсумку КДКП вирішила, що прокурор таки допустив дисциплінарний проступок, а саме неналежне виконання службових обов’язків. На прокурора накладено дисциплінарне стягнення у виді догани.

Exit mobile version