368.media

Держоргани зобов’яжуть листуватися з судом в електронній формі

Верховна Рада готується ухвалити у першому читанні закон з нормами, які мали почати працювати ще 10 років тому. Так, у 2012 році ДСА впровадила пілотний проект, який дозволяв держорганам отримувати листи від суду в електронному вигляді при реєстрації почтової скриньки mail.gov.ua. Про це повідомляє sud.ua.

Ухвала суду у справі за позовом людини проти управління Пенсійного фонду мала б не чекати відправки поштою, а автоматично потрапляти до чиновника через базу єдиних електронних адрес. А ПФ вважався б повідомленим з моменту відкриття/прочитання листа через електронний кабінет. Отже, не було б потреби витрачати кошти держбюджету на паперовий обмін листами. Але це в ідеалі. Адже тут, знову ж таки, виникала проблема з відсутністю обов’язку суб’єкта владних повноважень мати такий Електронний кабінет та офіційну електронну поштову скриньку.

Історія з такими офіційними електронними адресами тягнеться вже не перший рік, але справа до впровадження законодавчо закріпленого обов’язку реєструватися та приймати офіційну кореспонденцію від суду в електронному форматі так і не дійшла. Про причини можна лише здогадуватися, адже держоргани в Україні вже давно «цифровізовані», мають електронні скриньки, сайти тощо.

Верховній Раді 12 жовтня зареєстрували постанови про прийняття за основу проекту законупро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями (про цей законопроект 7574-д детально ми писали раніше).

Передбачено, що держоргани, інші юридичні особи, адвокати, виконавці тощо повинні будуть обов’язково зареєструватися у системі, що дозволить надсилати їм документи від суду в електронній формі.

Відповідно до проекту суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки-повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їх електронного кабінету, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін процесуальними документами.

Електронний кабінет — персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) в підсистемі ЄСІТС, за допомогою якого особам, які пройшли електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів ЄСІТС, в тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу.

Електронна ідентифікація особи здійснюється відповідно до вимог закону «Про електронні довірчі послуги» з використанням електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, фізичні особи – підприємці, державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, в обов’язковому порядку.

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

Особам, які зареєстрували електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, суд надсилає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Реєстрація в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі) не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Відповідно до норм проекту адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом 30 днів з дати опублікування цього закону.

Фізичні особи – підприємці реєструють електронні кабінети протягом 4 місяців з дати опублікування цього закону. Справи у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності новим законом, розглядаються з урахуванням особливостей, що діють після набрання чинності цим Законом.

Exit mobile version