368.media

СБУ відкрила справу щодо звільнення гендиректора МАУ

СБУ та головне слідче управління Нацполіції розслідують справу щодо намагань незаконного звільнення президента ПАТ «Авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» Євгена Дихне. Про це редакція 368.media   дізналась за кримінального провадження по ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 206-2, ч. 1 ст. 366 КК.

Історія почалася ще у листопаді.  Загальні збори акціонерів авіакомпанії Міжнародні авіалінії України прийняли рішення про звільнення президента компанії Євгенія Дихне з посади, але він оскаржив рішення в суді. Дихне дізнався про збори та про своє звільнення випадково: коли 11 листопада подавав нотаріусу документи на реєстрацію змін щодо видів економічної діяльності МАУ. Нотаріус повідомив, що певні особи цією ж датою намагались зареєструвати документи, а також зареєструвати зміни відомостей про юридичну особу.   Підставами для позову глава компанії вказує недотримання умов контракту, котрий підписали у 2020 році. Суд частково задовольнив один з позовів Дихне та зупинив дію рішення загальних зборів акціонерів МАУ про припинення повноважень глави компанії, а також заборонив реєструвати зміну президента МАУ незалежно від підстав та без прив’язки до протоколу.

Незважаючи на це акціонери знов намагалися звільнити його. У вересні з’явилася інформація щодо закінчення конкракту Дихне. Новим президентом МАУ став колишній фінансовий директор аеропорту Бориспіль Кирило Звонарьов.  Forbes писав, що одна з головних причин зміни керівництва – корпоративний конфлікт серед акціонерів авіакомпанії МАУ, який проявився в грудні 2021 року. Тоді голова наглядової ради  МАУ Арон Майберг розповідав  про невдалі спроби звільнити  Дихне, які на той момент тривали понад рік.

Майберг зазначав, що Дихне не зміг оптимізувати роботу авіакомпанії, яка останні роки балансує на межі виживання. Дихне стверджував, що став заручником конфлікту між акціонерами. Вони, з його слів, не могли домовитися про фінансування компанії, яка втратила велику частину заробітку через пандемію та COVID-19.  Майберг, ще кілька разів намагався звільнити Дихне, який не погоджувався залишати посаду, – у справу втрутився суд. 11 листопада 2021 року Майберг організував позачергові загальні збори акціонерів МАУ, на яких ще раз спробували змістити президента. Цю спробу звільнити президента було заблоковано в Господарському суді Києва.

Розслідуванням встановлено, що рішенням загальних зборів ПАТ «Авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» від 11 листопада 2021 року було вирішено припинити повноваження звільнити з посади президента. Ухвалою Господарського суду  Києва у справі № 910/19029/21  заборонялось проводити реєстраційні дії стосовно керівника МАУ до вирішення по суті спору у даній справі. В подальшому, всупереч ухвали  суду, рішенням загальних зборів акціонерів  шляхом заочного голосування (методом опитування) від 18 серпня 2022 року було вирішено припинити повноваження Дихне. Також вказаним рішенням загальних зборів вирішено обрати Кирила Звонарьова.

При цьому Дихне не був повідомлений про розірвання контракту у встановлений строк. Тобто контракт підлягає автоматичній пролонгації до 2025 року. Також досудовим розслідуванням встановлено, що зміна керівника ПрАТ «Авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» в даний час може призвести до необґрунтованих негативних наслідків для підприємства критичної інфраструктури та держави в цілому, а саме неможливості або суттєвого ускладнення виконання мобілізаційних завдань (замовлень) від ДК «Укроборонпром», ДК «Укрспецекспорт», неможливості виконання міжнародних контрактів та домовленостей, неможливості проведення розрахунків з контрагентами, що є недопустимим та ставить під загрозу усі позитивні досягнення держави на міжнародній арені.

Слідство через суд заборонило проводити державну реєстрацію зміни керівника юридичної особи та зміни відомостей про керівника юридичної особи  та зупинити дію рішення загальних зборів акціонерів від 18 серпня 2022 року, яким було вирішено припинити повноваження президента , та зупинити дію наказу від 16 вересня 2022 року № 922/п щодо звільнення. Разом з цим, заборонити компанії, його посадовим та службовим особам, довіреним особам та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії направлені на звільнення (розірвання трудового контракту, припинення трудових правовідносин) або відсторонення (тимчасового відсторонення, усунення) президента.

 

Exit mobile version