368.media

У Хмельницький області затримали агента ФСБ

У Хмельницький області затримали «розконсервованого» агента ФСБ – громадянина рф, який у січні прибув в Україну.  Про це повідомляє СБУ.

«Легендою» агента було нібито відвідування родичів. Він мав створити розгалужену агентурну мережу для збору розвідданих і проведення диверсій у західних регіонах нашої держави. Агент приїхав в Україну за особистою вказівкою колишнього керівника загону спецпризначення росгвардії «Вітязь» полковника Сєргєя Лисюка. Цей екскомандир російського спецназу входить до найближчого оточення кремля.

У разі наближення лінії фронту до Хмельниччини він обіцяв російському агенту «вивести» його на окуповану територію через «спецкоридор». За даними слідства, шпигуном є колишній спецпризначинець внутрішніх військ рф, який неодноразово брав участь у бойових діях, у тому числі на північному Кавказі. Там він перебував на агентурному зв’язку з фсб, але після виходу у відставку його перевели у «режим очікування», а «розконсервували», перевівши в Україну.

Оперативники Служби безпеки встановили, що діяльність шпигуна координував кадровий співробітник фсб, полковник Євгєній Пєтрушін з позивним «Гестапо».

У минулому він займався підготовкою спецпідрозділів, а також обіймав посади заступника начальника управління фсб по Дагестану і «першого заступника голови кдб» самопроголошеного Придністров’я.

Координуючись з Пєтрушіним, агент розвідував місця дислокації й переміщення підрозділів ЗСУ та збирав інформацію щодо стану мобілізації та особливостей функціонування стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури в регіоні.

Для цього зловмисник здійснював приховане спостереження і намагався встановлювати «потрібні» зв’язки з місцевими жителями. На проведення розвідувально-підривної діяльності він отримував гроші від своїх «кураторів» з рф. Для комунікації між собою використовували закриті канали електронного зв’язку. Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ст. 114 КК (шпигунство).

Exit mobile version