368.media

Директор порта «Южний» має носити електронний браслет та внести 1,5 млн гривень застави

Директору ДП  «МТП «Южний» Олександру Олійнику, котрого підозрюють у привласненні коштів, призначили заставу в 1,49 млн гривень. Про це редакція 368.media   довідалась з ухвали ВАКС у справі по  ч. 5 ст. 191 КК.

НАБУ повідомило Олійнику про підозру ще 1 вересня цього року. За версією слідства, директор порту проігнорував наказ Кабміну щодо обмеження зарплатні у коронавірусний період. З метою одержання заробітної плати в повному обсязі, він вступив у змову з в.о. заступником директора з правових та майнових питань Дмитром Кузьмішкіним та в.о. головного бухгалтера Володимиром Мандрой. Таким чином, Олійник забезпечив зайве нарахування  зарплати за період з квітня по серпень 2020 року у сумі 1,82 млн гривень. Це призвело до заволодіння бюджетними коштами у сумі 1,49 млн гривень. Ці махінації спочатку підтвердили у поліції та Держаудитслужбі.

Прокуратура просила заарештувати чиновника. Захисники директора у суді проти цього. Вони казали, що у діях Олійника немає складу інкримінованого йому кримінального правопорушення, оскільки обмеження щодо виплати заробітної плати, встановлені законом України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», стосуються виключно бюджетних установ. Мовляв, ДП «МТП «Южний» не є бюджетною організацією та не фінансується за рахунок  бюджету України. Щодо покладення на підозрюваного обов`язку, пов`язаного із обмеженням пересування Одеською областю зазначив, що портовик має батьків похилого віку та наразі займається питанням щодо їх перевезення до безпечного місця. Окрім того, він  може відбувати у відрядження як до Києва так і інших міст.

Підозрюваний також просив відмовити у задоволенні клопотання. Вказав також, що він не впливав на жодного із свідків, навпаки говорив, щоб вони давали правдиві показання. Заробітну плату завжди отримував на банківську картку. Поки не було чіткого роз`яснення Міністерства інфраструктури — написав заяву про депонування йому заробітної плати. Згоду на виплату заробітної плати у розмірі меншому, ніж передбачений штатним розписом, не давав. Вважає, що порушень законодавства при нарахуванні та виплаті йому заробітної плати не допущено. Якщо все ж таки буде встановлено неправомірність нарахування йому заробітної плати у період квітень-серпень 2020 року та йому буде надано відповідний документ щодо цього, він готовий повернути  кошти.

Суддя вирішив застосувати до підозрюваного  заставу 1,5 млн гривень. Покласти на підозрюваного обов`язки:

Щодо Кузмішкіна і Мандри, то їм суд призначив застави у 520 та 208 тис. гривень. На них покладені ті самі обов’язки як і на Олійника.

В ході засідання також з’ясувалося, що у Олійника є

Крім того, у 2020 році директор порту отримав дохід від відчуження нерухомого майна у сумі 3,75 млн гривень та дохід від відчуження рухомого майна на суму 1,7 млн гривень, а його грошові активи складали 100 тис. доларів та 1,35 млн гривень.

Дружині підозрюваного  на праві власності належить:

 

Exit mobile version