368.media

У Дніпрі затримали інженера, котра передала росіянам секретні армійські розробки

Українські правоохоронці затримали інженерку дніпровського підприємства «КБ Південне», яка передала противнику інформацію про  оперативно-ракетний комплекс «Сапсан». Про це редакція 368.media   дізналася з матеріалів кримінальної справи по ч. 2 ст. 111 КК.

Підозрювана Резеда Перькова Резеда Індусовна, є інженером державного конструкторського бюро у Дніпрі. Її затримали правоохоронці в Дніпрі 7 вересня, суд арештував її на 2 місяці. Підозрювана не визнає своєї провини.

Резеда Перькова народилась в Казані (Татарстан, рф) 31 серпня 1960 року. До заміжжя мала прізвище Мінгазова. Вона працює інженером 1-ої категорії відділу 102 (відділ проєктування літальних апаратів) і має допуск до державної таємниці за формою 2 (для роботи із секретною інформацією, що має ступені секретності «Цілком таємно» та «Таємно»).

Слідство стверджує, що підозрювана ввечері 2 червня отримала повідомлення на свій месенджер Viber від співробітника ФСБ Росії Зикова Є. В. Вочевидь, мова йде про співробітника 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ Євгенія Володимировича Зикова. Його профайл як воєнного злочинця розміщений на сайті НАЗК в переліку тих, щодо кого необхідно запровадити санкції. Зиков, за даними слідства, прямо попросив Перькову про співпрацю.

Політична та економічна незалежність зруйнована, Україна поневолена та керується з-за кордону. Усвідомте реальне становище країни. Допоможіть Росії. Це єдиний спосіб захистити український народ, який потребує повернення до своїх історичних джерел союзу з Росією, — наводиться в судовому рішенні текст повідомлення від росіянина. Надалі спілкування між Перьковою і Зиковим відбувалось в месенджері телеграм. Я підготую, систематизую та подумаю. Стрьомно. СБУ не сплять, — нерішуче погодилась на співпрацю підозрювана.

Проте, вже на наступний день — 3 червня — вона, як каже слідство, надіслала першу інформацію своєму куратору з ФСБ. У матеріалах справи йдеться, що співробітниця стратегічного підприємства допомагала корегувати ракетні удари по заводу «Південмаш»  вказувала, де розміщуються українські військові, а також достатньо регулярно надсилала російському куратору дані про новітні розробки. В  одній з переписок вона вказує, що створенням нового українського ракетного комплексу займається дуже близька її людина.

Керівником групи проєктного відділу  є Валерій Перьков. Він  чоловік підозрюваної. Вони вчились в одному і тому самому навчальному закладі — Балтійському державному технічному університеті «Военмех» ім. Д.Ф. Устинова (Санкт-Петербург) — і закінчили його в одному році (1988).  В російській соцмережі «Вконтакте», де вони обоє зареєстровані, вказано, що в обох них є сини Тимур (повідомляється, що з 2012 до 2019 року працював в бюро) і Євгеній (працює інженером зараз).

Ще в 2021 році Валерій Перьков в українських ЗМІ представляв новітню розробку —- зенітно-ракетний комплекс «Кільчень». Нині його дружину підозрюють в тому, що вона передала росіянам інформацію про цю розробку.

Крім інформації про ЗРК, підозрювана також нібито передала ФСБ дані про розміщення цехів, де ремонтують ракетні комплекси «Точка-У». Крім того, у справі йдеться, що Перькова надсилала інформацію про новітні українські розробки. Зокрема, за її даними, в Україні почався проєкт перероблення авіаційних радянських ракет Р-27 для наземних установок.

и.

Exit mobile version